Assalamualaikum..
Hari ni punya kerja. Dah lama merancang nak buat kek. Ceh takde la lama mana..dalam dua tiga hari ni.. Tapi MALAS punya pasal kita tangguh dulu la kan.
Jadi hari ni la free sikit..Dah nak balik Selangor..Jadi buat sikit untuk bawa balik Selangor.
Kek Coklat with hirisan badam.
Beli tepung segera je. Senang. Tepung segera campur air 80 ml, marjerin 160g dan juga telur gred A 5 biji. Itu yang tulis dekat kotak.
Tapi aku langgar jer hahaha.. Dahla takda penimbang dengan penyukat.. Main bantai je masuk berapa yang aku suka.
Air agak-agak je dalam 80 ml.. Lepas tu marjerin Planta dalam setengah bekas bulat kecik tu. Telur pulak gred C. Alahai berapa banyak nak letak ni.. Last-last aku pecahkan 7 biji.. Ah kiranya lantak la kan..
Bakar dalam 40 minit dengan suhu 155 darjah.
Lepas 40 minit tadaaa..siap..
Sambil-sambil tu buat la topping dia. Aku guna mentega dan coklat masakan. Dekat kotak tulis campur dengan susu UHT. Once again aku cakap. Aku bantai je apa yang ada dekat dalam fridge tu. Tengok-tengok takda susu UHT.
Jadi cairkan je la mentega dengan coklat masakan dengan cara 'double boiling' (betul ke eh?)
Dah siap semua aku tuang kat atas kek tadi. Lepas tu tabur hirisan badam.. Fuhh nikmat makan..
Tiada ulasan:
Catat Ulasan