Assalamualaikum..
19 Mei 2015
Aku bukak fridge kekonon nak cari makanan. Sekali ha jumpa kek pelangi dalam bekas kaca kat peti sejuk..
Hadiah hari guru...
Bila makan fuhh...sedap pulak dengan topping cream cheese.. Tetiba rasa macam tak cukup je kek ni.
Apalagi..kita buat kek baru la hahaha..
Bahan-bahan nasib ada kat rumah..ni pun mencari resepi kat MR. GOOGLE..
Firstly, masukkan 1 cawan mentega dan 1/2 cawan gula kastor. Pukul hingga kembang.
Ni yang resepi asal...TAPI..macam kek sebelum ni la kan, aku ikut apa yang ada dalam peti sejuk jer..Dan apa yang ada cuma marjerin Daisy hahaha..So guna je lah kan..menjadi je kek tu.
Lepas tu, masukkan 3 biji telur. Masuk telur satu persatu dalam adunan tadi. Biarkan adunan sekata.
Aku guna 2 biji telur je. Kenapa? Sebab resepi asal guna loyang 7x7 kalau tak silap. Aku buat dalam loyang kecik jer.. Telur tu pun aku terus masuk dua-dua serentak.
Masukkan 1/4 cawan serikaya, 1/4 cawan susu pekat manis dan 1 sudu teh esen vanila. Pukul adunan sehingga sebati.
Yang ni aku masuk je ikut agak-agak. Tak payah banyak-banyak nanti manis sangat kek ni. Sukatan ni kira cantik la.
Hah baru lah masukkan 1 1/2 cawan tepung + 1 sudu teh serbuk penaik. Aku buat guna loyang kecik jadi kuantiti tepung pun dalam 1 cawan jer. Oh ya, aku tak guna tepung gandum tu. Iolss guna tepung naik sendiri. Tepung ni lagi senang sebab dah ada serbuk penaik.
Kacau adunan sampai sebati. Bahagikan adunan tadi ikut berapa pewarna yang ada.
Kat rumah ni carik punya carik ada 3 je pewarna makanan. Warna kuning, merah dan coklat. Hah coklat tu dari serbuk koko jer. Jadi kena jimat. Pakai je apa yang ada dekat rumah.
Tuang adunan berwarna dalam loyang dan ikut kreatif diri sendiri nak buat macam mana.
Yang tang ni best. Lepas masukkan adunan berwarna ni, guna pencungkil gigi ataupun lidi dan buat la corak abstrak kat adunan tu.
Kemudian kukuskan kek pelangi ni.
Dekat resepi tu suruh tutup loyang kek ni dengan aluminium foil. Jadi aku pun ikut jelah..
Akhirnya..lepas kukus selama 1 jam, hasilnya amat menakjubkan hahahaha...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan